Megmentem a bolygót: jóga és napelem

A jóga mindenkit tudatosabbá, ezzel együtt pedig környezettudatosabbá is tesz. Én sem vagyok kivétel, igyekszem mindent tőlem telhetőt megtenni a Föld megóvásáért. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem használok eldobható zacskót, igyekszem csökkenteni az ökológiai lábnyomom és tartom a húsmentes hétfőt. De manapság a gyorsuló klímaváltozás ráébreszti az embert, hogy többet kell tennünk, mégpedig azonnal. Megfelelő irány lehet, hogy megújuló energiaforrások felé váltunk. Ennek legegyszerűbb módja, hogy napelemeket veszünk házunk tetejére. Tudtam, hogy ezek a rendszerek nem olcsók, főleg, ha az ember a hosszútávú megoldásra és a jó minőségre szavaz, de még így is meglepett az áruk, amikor megnyitottam pár oldalt a napelemes rendszer árai keresőszó beírása után. A napelemrendszer.info oldala viszont teljesen meggyőzött arról, hogy ez a jó döntés és náluk kell megvennem a napelemes rendszert.

A jól átlátható oldalon minden információt megtalálunk, amire az elinduláshoz szükségünk lehet. Megtudtam például, hogyan is működik együtt a napelemes rendszer és a villamosenergia szolgáltató. Ugyanis, ha nem egy mindentől távol eső tanyáról beszélünk, akkor a napelemes rendszer be lesz kötve a szolgáltató hálózatába. Ez nekünk, felhasználóknak, két irányból is nagyon jó: ha épp többletet termel a napelemes rendszer, akkor a szolgáltató átveszi azt. Ha pedig éjszaka van vagy borús idő, akkor a villamosenergia ellátás automatikusan a hálózatról történik majd. Jól működő rendszerek esetén a felhasználónak nincs is egyéb dolga, mint ellenőrizni az év végi elszámolást, ami várhatóan nulla Forintra jön ki. Ideális esetben ugyanis a túltermelés és az extra felhasználási igény kiüti egymást.

Fontos tudni, hogy a napelemes rendszer árait általánosságban nem lehet megmondani, mert abszolút személyre és felhasználási igényre kell szabni. Plusz hagyni benne a végén egy kis luftot is, hátha épp jövőre veszünk egy nagy energiafelhasználású háztartási gépet. Laikusként érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a napelemes rendszer árait befolyásolja a ház tájolása illetve a tető szerkezete. Ha pechünk van, lehet, hogy a tető dőlésszöge nem ideális vagy esetleg nem is bírja el a napelemek súlyát. Ezért jó, hogy a napelemrendszer.info munkatársa ingyenesen kimegy a helyszínre felmérni a terepet. Az ő tapasztalata nem engedi, hogy valami soha meg nem térülőbe ruházzunk be.

Ha túl vagyunk a napelemes rendszer árai okozta sokkon, akkor érdemes megnéznünk a napelemrendszer.info táblázatát a témához. Egy jól strukturált táblázatban ugyanis szépen levezetik, hogyan térül meg a beruházásunk kb. 10 év leforgása alatt. Ha pedig tudjuk, hogy a jó minőségű napelemes rendszer élettartam több évtized is lehet, akkor máris egyértelmű, hogy 10 év után már tiszta haszon, hogy belevágtunk. Azért meggazdagodni senki sem fog pusztán a visszatermelésből, de az mindenképp jó érzés, hogy tettünk valamit a károsanyag-kibocsájtásunk csökkentéséért.

Megnyugtató információ, hogy a napelemrendszer.info mind a napelemek, mind az inverter esetében nagyon figyel a minőségre, csak megbízható, bevált, nagy márkákkal dolgozik együtt. Ez igazán fontos szempont, ha belegondolunk, hogy micsoda környezeti hatásoknak van kitéve a napelem a tetőn. Senki sem szeretné, ha a jó minőségű, drága napeleme lezuhanna az első viharban a tartószerkezet hibája miatt. A napelemrendszer.info azonban minden részletben ad a kiváló minőségre.

Ha úgy érezzük a napelemes rendszer árai keresésünk után, hogy a mi pénztárcánk nem elég vastag a beruházáshoz, akkor érdemes megnézni a napelemrendszer.info pályázati lehetőségről szóló oldalát. Innen megtudhatjuk, hogy ugyan magánszemélyek számára jelenleg nincs lehetőség vissza nem térítendő támogatásra, lakossági támogatásra viszont kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel formájában van lehetőség. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, és 10% önerőt kell letennünk hozzá. Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban. A többi régióban pedig GINOP keretében nyílik lehetőség vissza nem térítendő támogatásra. Ezekre elsősorban a régebbi építésű épületek nagy megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai fejlesztésével van esély pályázni.

Az átfutási időről érdemes tudni, hogy kb. 2 hónapot vesz összességében igénybe, amiből a napelem tényleges felszerelése már csak pár óra. A leghosszabb átfutása általában az engedélyezési folyamatnak, a dokumentálásnak és a kétirányú villanyóra megérkezésének van. A napelemrendszer.info munkatársai szerencsére végig kísérnek minket az adminisztráció útvesztőjében, így minden szabályosan és engedélyeztetve kerül átadásra.

Most mindenesetre elküldtem az ajánlatkérő űrlapot, ezután telefonon, majd személyesen konzultálok a napelemrendszer.info munkatársaival és kíváncsian várom az ajánlatot. Végre megvalósulhat egy régi álmom és nagyot lépek a fenntartható fejlődés felé.