A megfelelő inverter napelemes rendszerekhez

A jóga megnyitotta az érzékelésemet a belső értékek felé

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd azon gondolkozom, hogyan lehetne működőképes napelemes rendszert felállítani a házamban. A jóga azonban sok mindenre megtanított. Többek között arra is, mennyire fontos néha kicsit lelassulni, visszavenni a saját ritmusunkból. Ahogyan egyre gyakrabban próbálgattam ezt a technikát, a sok gyakorlás során egyre közelebb kerültem a belső gondolataimhoz. Korábban ha valaki spirituális témákat hozott fel egy baráti beszélgetés alkalmával, idegesen felnevettem. Hogy jön ez ide? A világból ki lehetett kergetni ezekkel a felvetésekkel. Mióta jógázom azonban megtanultam összeszűkíteni a tudatomat, és kizárni az engem körülvevő tárgyakat, embereket, dolgokat. Csakis arra fókuszálok, mi történik belül, bennem. Ha ezt spirituális keretben akarnám megfogalmazni, azt mondhatnám, megtaláltam az utat a harmadik szememhez. Ez a szem azonban csak akkor nyílik ki, amikor a két, a külvilág felé figyelő szemem csukva van, és maximálisan tudok befelé figyelni, magammal foglalkozni.

Mindez aztán később azt is vonzotta magával, hogy egyre inkább elvágyódtam a zajos, városi közegből. Vidékre költöztem, és próbáltam minél eredményesebben visszatalálni a természethez. Nem egyszerűen a ma oly divatos fenntarthatóság jegyében, pusztán belső szükségletektől vezérelve. Egyszerűen azt éreztem, jót tesz, hogy körülvesz a csend, simogat a levegő. Sokszor csak kiülök a kertbe, becsukom a szemem, és szabályosan jól esik az érzés,ahogyan a napsugarak melengetik a bőrömet. Hagyom, és lelki szememmel és észlelésemmel is szívom magamba a napfényt. Ez a fajta érzékelés, befelé fordulás azt is eredményezte nálam, hogy elkezdtem egyre környezettudatosabban élni. Felismertem ugyanis, hogy bármit teszek, kihatással van a környezetemre. A környezetre pedig ezentúl már nem úgy tekintettem, mint egy kiapadhatatlan eneriga forrásra, ami képes fedezni az én szükségleteimet. Sokkal inkább a létezésem részévé vált, kertet adott neki. Ezért szerettem volna megfelelő hozzáállással meghálálni a jóságát.

Ma már a környezettudatos életmód és energiafelhasználás a mottóm

Ennek nagy sok következménye lett az életemben. Elkezdtem például a saját veteményes kertemen dolgozni. Most már például magam termesztem azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, amiket megeszem. Nagy örömmel üdvözöltem a műanyagmentes életmódot is, én gyakorlatilag alig használok már műanyagot. A kertben komposztálok, sok mindent újrahasznosíthatok. Innen jött az ötlet, hogy talán érdemes lenne az energia felhasználásomat is környezet barátabb módon megoldani. Mivel déli fekvésű házzal rendelkezem, szerencsére sokat süti a nap, így a legkézenfekvőbbnek a napenergia felhasználása tűnt. Azt azonban nem gondoltam volna, mennyit számít a megfelelő inverter napelemes rendszerekhez.

Mielőtt belevágtam a projektbe, rengeteg olvastam a napelemes rendszerekről, így volt némi tudásom a témában. Tudtam például, hogy előzetes számítások nélkül a napelemes rendszer telepítése semmit sem fog érni. Így tisztában voltam vele, mennyire fontos meghatározni a ház fekvését (ez ugye, ahogyan említettem, esetemben pipa). Ezt követően jött a tetőszerkezet megvizsgálása, ha ugyanis a tető nem elég erős, akkor például a föld szintjére is lehet telepíteni a napelemeket. Végezetül pedig azt is tudom, hogy a tető dőlésszögének a megállapítása is szükséges. De hogy az inverternek milyen fontos szerep jut? Nos, erről nem sok fogalmam volt korábban.

Így találd meg a megfelelő invertert napelemes rendszer telepítéséhez

inverter napelem
A megfelelő inverter napelemes rendszerekhez kulcsfontosságú

A méréseim igazolásához a kezdetektől bevontam egy energetikai szakembert, aki velem együtt mért, szükség esetén ellenőrizte és/vagy leigazolta az általam korábban elvégzett méréseket. Ő kezdett el aztán beavatni abba, miért fontos az inverter napelemes felhasználáskor. Amikor beszélgetni kezdtünk, persze nagy szemekkel néztem rá, azt sem tudtam, mi az az inverter. Én ugyanis csak a látványos részre fókuszáltam, hová fog kerülni, és hogyan fog kinézni a napelem. Pedig a rendszer nagyon fontos része az inverter is. Enélkül ugyanis hiába vannak szépen telepített napelemeim, mert a napelemek által termelt elektromos áramot nem fogom tudni felhasználni. Ehhez szükséges az inverter, amely a megtermelt áramot a hálózattal összeköti, így az felhasználhatóvá válik. A hálózatba visszatáplált áram ugyanis úgymond visszafelé kezdi el pörgetni a villanyórát, így gyakorlatilag nullára ki tudjuk hozni a havi villanyszámlánkat.

De hogyan határozhatjuk meg, milyen típust szereljünk fel inverterből a napelemes rendszerünkhöz? Legelőször is szükség volt az éves elektromos áram fogyasztásom meghatározására. Ezt követően pedig megbeszéltük, mekkora inverterre van szükségem a háztartásban ahhoz, hogy az éves energiafogyasztásomhoz szükséges áramot biztosíthassam magamnak. Az én éves energiafogyasztásom 4,5 kW környékén határoztuk meg ehhez így egy kisebb inverter is elegendő lett volna. A szakember ugyanakkor felhívta rá a figyelmem, hogy nem biztos, hogy jól járok azzal, ha csak a jelenlegi fogyasztás alapján becsülöm meg a szükségleteimet. Mi van akkor mondjuk, ha később még építkezni szeretnék, és így több áramra lesz majd szükségem? Érdemes már rögtön az elején időt fordítani erre a problémára is, és ezzel is kalkulálni az inverter telepítésekor. Én például ennek a tudásnak a birtokában úgy döntöttem, hogy mégis inkább egy magasabb teljesítményűt szerzek be, hogy az inverter napelem átalakításakor a nagyobb teljesítmény igényemet is ki tudja szolgálni a későbbiekben.

Persze a nagyobb teljesítményű inverter jóval drágább lesz, mint a kisebb teljesítményű, ez egyértelmű. A szakemberrel folytatott egyeztetésből kiindulva azonban azt mondhatom, sokkal jobban megéri a nagyobb teljesítményű rendszer beszerzésére berendezkedni. Sőt! Tényleg ne ezen a lépésen próbáljunk meg spórolni, és lehetőleg márkás, megbízható készüléket szerezzünk be. Ez ugyan nagyobb befektetéssel jár a folyamat elején, de hosszú távon abszolút visszahozza az árát. Elvégre, ki akar azzal vesződni, hogy bizonyos időközönként folyamatos javításra szoruljon az invertere? Az olcsóbb darabokat sokszor meghibásodás után nem lehet megfelelően javíttatni, így a legrosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy négyszer-ötször is invertert kell cserélnünk. Ezt a felesleges vesződséget pedig gondolom, mindenki szeretné inkább elkerülni.

A jóga nélkül napelemes rendszerem sem lenne

Nos, a megfelelő paraméterek meghatározása után megrendeltem az összetevőket a napelemes rendszer felépítéséhez. Nagy fába vágtam a fejszémet, és jelentős kiadással is járt. Biztos vagyok benne, hogy egyedül nem ment volna, de szerencsére magam mellett tudhattam a család és a barátok támogatását. Persze mindez nem valósulhatott volna meg, ha nem kezdek el jógázni, és nem alakul ki rá bennem a belső igény, hogy környezettudatosabban használjam fel az energiát, amiből élek. Nagyon elégedett vagyok az így kialakított életvitelemmel, életemmel, a napelemes rendszerem is nagyon szépen működik. Remélem, a történetem megosztásával ti is ihletet és erőt merítetek, és megfontoljátok egy környezettudatosabb életmód kialakítását! Addig is várok mindenkit a blogomon, ahol további érdekességeket osztok meg a jógával és a befelé figyelés kialakításával kapcsolatban.